Ο Κωνσταντίνος Γαρέφης γεννήθηκε στις Μηλιές του Πηλίου το 1874. Εγγονός του Σουλιώτη Οπλαρχηγού Γαρέφη Γαρέφη. Γιος του Πηλιορείτη Οπλαρχηγού Δημήτρη Γαρέφη. Επαναστάτης - Αητός του Πηλίου από 16 χρονών. Θρυλικός Οπλαρχηγός, Καπετάνιος Μακεδονομάχος Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας!
Το 1905 ακολούθησε τον Κωνσταντίνο Μαζαράκη-Αινιάν και με κέντρο δράσης το Βέρμιο, αγωνίστηκε ως υπαρχηγός του σώματος. Όταν η δράση του Κωνσταντίνου Μαζαράκη έγινε γνωστή και το αντάρτικο σώμα του έπρεπε να διαλυθεί, ο Καπετάν Γαρέφης τον αντικατέστησε οργανώνοντας δικό του αντάρτικο σώμα, στα τέλη του 1905 και επεκτείνοντας την ακτίνα δράσης αποκατέστησε την ασφάλεια στην περιοχή.
Τον Αύγουστο του 1906, ανακάλυψε, στο χωριό ''Τσαρνέσοβο'' Αριδαίας (σημερινό Γαρέφι), την καλύβα που κρύβονταν οι κομιτατζήδες Λούκας και Καρατάσος γνωστοί για τα εγκλήματα τους. Ο Καπετάν Γαρέφης δίχως φόβο μπήκε στην καλύβα τους και τους σκότωσε. Όμως κατά τη συμπλοκή τραυματίστηκε από τους άντρες του Λούκα, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του λίγες μέρες αργότερα, στις 06/08/1906. Η ταφή του έγινε στο χωριό Γραδέσνιτσα της περιοχής Μοριχόβου.
Προς τιμήν του το χωριό μετονομάστηκε, από ''Τσαρνέσοβο'' σε Γαρέφι και όλοι οι κάτοικοι της περιφερείας ευγνώμονα αναφέρουν το όνομά του και τον τραγουδούν σε χαρές και πανηγύρια!
Τα μνημεία Ηρώων στην πλατεία του Παραδοσιακού Άνω Γαρεφείου. Μια υπενθύμιση της ιστορίας και των αγώνων του έθνους μας!
Από αριστερά: Χάλκινη παράσταση του Καπετάν Γαρέφη, στη μέση το Ηρώο και δεξιά ο Μακεδονομάχος Ιερέας Παπαχρήστος Μιλτιάδης.
Χάλκινη παράσταση του Καπετάν Γαρέφη σε χαμηλό ανάγλυφο
Το Ηρώο
Η προτομή του Μακεδονομάχου Ιερέα Παπαχρήστου Μιλτιάδη
Το μνημείο Ηρώων γηγενών Μακεδονομάχων Γαρεφείου στην είσοδο του Ιερού Ναού του Ευαγγελιστού Ματθαίου στο Άνω Γαρέφι.
Δόξα και Τιμή σε όλους τους Ήρωες Γηγενείς Μακεδόνες και Μακεδονομάχους πεσόντες, επώνυμους και ανώνυμους που προσέφεραν τη ζωή τους για την σωτηρία, την ελευθερία και την ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ της Μακεδονίας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου