Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Γαρέφι από τα παλιά!

Το Γαρέφι (Τσαρνέσοβο: από τις λέξεις τοπικού ιδιώματος ''τσάρνου-σούβου'', δηλαδή ''μαύρο-ξερό'' από το γρήγορο λιώσιμο του χιονιού στην περιοχή), υπήρξε θέατρο επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα. Μετονομάστηκε σε Γαρέφι από τον αγωνιστή και οπλαρχηγό του Μακεδονικού Αγώνα Κωνσταντίνο Γαρέφη (Καπετάν Γαρέφης 1874-1906).

Η πρώτη σειρά από μια συλλογή με φωτογραφίες που απεικονίζουν στιγμές από την καθημερινή ζωή των Γαρεφιωτών κατοίκων που έλαβαν χώρα τα παλαιότερα χρόνια μέσα από διάφορα γεγονότα. 

Μια ανεκτίμητη συναισθηματική συλλογή με σκοπό αρχικά την διάσωση προκειμένου να καταγραφούν ηλεκτρονικά αλλά και μια ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα το χωριό μας, την ιστορία (νεότεροι) και την παράδοση μας μέσα από ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.

Καλούμε όλους τους κατοίκους και φίλους του χωριού που έχουν στη κατοχή τους παλιές φωτογραφίες να βοηθήσουν με την παραχώρηση τους για λίγο ώστε να τις φωτογραφήσουμε και στη συνέχεια φυσικά θα επιστρέφονται αμέσως στους κατόχους.

Ας αφήσουμε τις εικόνες να μιλήσουν...


Έτος 1950. Επιστροφή στο σπίτι μετά από το όργωμα στο χωράφι με το ''γιαρέμ'' (ζυγός), εργαλείο με το οποίο ''ζευγάρωναν'' τα ζώα οι γεωργοί για να οργώσουν τα χωράφια. Στην φωτογραφία μπορούμε να δούμε το Καμπαναριό του Ιερού Ναού ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ του 1811, το παλιό σχολείο δίπλα από τον Ιερό Ναό και το σπίτι του Μακεδονομάχου Ιερέα Παπαχρήστου Μιλτιάδη!


Έτος 1970. Μεταφορά κόκκινου γλυκού καπνιστού πιπεριού από Γαρεφιώτη παραγωγό στο παζάρι της Αριδαίας!

       Ο Παιδικός Σταθμός την δεκαετία του 1970 και ο δρόμος που οδηγεί στη σημερινή πλατεία, στο Άνω Γαρέφι.


                         Δεκαετία 1960: Γαρεφιώτες αγρότες θερίζουν σιτάρι. Παρέα μαζί τους κι ο αγροφύλακας.


                                                                      Έτος 1950. Γαρεφιώτης βοσκός.


       Δεκαετία 1960: Παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία του Κάτω Γαρεφείου (16 Αυγούστου, πανηγύρι Παναγίας).


                            Έτος 1970: Οικογένεια αγροτών από το Γαρέφι, ξεφορτώνει το άχυρο από το κάρο.


                   Έτος 1960. Η γειτονιά ''αλίουφτα τσέσμα'' (βρύση του Αλή) στο Παραδοσιακό Άνω Γαρέφι.


Έτος 1979. Παραδοσιακός Μακεδονικός γάμος στο Γαρέφι. Υποδοχή της νύφης στο σπίτι του γαμπρού από τον Πατέρα του και τους συγγενείς.


Έτος 1955. Ερχομός της νύφης στο σπίτι του γαμπρού, πάνω στο μουλάρι, με συνοδεία τα αδέρφια της και τους συγγενείς της.


...συνεχίζεται!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου