Ο παραδοσιακός οικισμός του Άνω Γαρεφείου με τα συγκεκριμένα γεωγραφικά, ιστορικά, πολιτιστικά χαρακτηριστικά, διαμόρφωσε στην πορεία του μέσα στο χρόνο μια αξιόλογη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία. Η θέση του στη γεωγραφία της περιοχής, η σχέση με τον ορεινό όγκο, οι πλακόστρωτοι δρόμοι, η βρύση, με τη μαρμάρινη σκάφη (σόπαρ είναι η παλιά ονομασία της), η παραδοσιακή αρχιτεκτονική των παλιών σπιτιών, το παλιό το καμπαναριό και η παλιά εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου (1811), συνθέτουν το ιστορικό του σύνολο.
Ένα ιστορικό σύνολο του οποίου ο πληθυσμός του στο πέρασμα των χρόνων, μειωνόταν για αρκετά χρόνια. Οι σπουδές των νέων, η μικρή αστυφιλία των περασμένων δεκαετιών, η αδιαφορία της τοπικής αυτοδιοίκησης, η έλλειψη της απασχόλησης, στέρησε από τον οικισμό την κινητήρια δύναμη ανάπτυξης του χωριού από τη νεολαία.
Ευτυχώς επί Δημαρχίας Χρήστου Μπίνου, Δημάρχου του πρώην Δήμου Αριδαίας το 2002 δρομολογήθηκαν οι ενέργειες αναγνώρισης του ως << παραδοσιακός οικισμός Άνω Γαρεφείου>>.
Συγκεκριμένα διαμορφώθηκε αμφιθεατρικά η πλατεία η ονομαζόμενη παλιά, ηρώο, εξαιτίας της ύπαρξης του ηρώου. Πλακοστρώθηκαν οι δρόμοι και τα σοκάκια, ασφαλτοστρώθηκαν οι δρόμοι, διαμορφώθηκαν οι βρύσες.
Οι μεγαλύτεροι στην ηλικία μόνιμοι κάτοικοι και η εναπομένουσα νεολαία, έχτισαν κάποια σπίτια, για να αποκαταστήσουν τους δεσμούς τους με τον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν, προσπαθώντας να κρατηθεί απ' τις αναλλοίωτες αξίες της ζωής, την επαφή με το περιβάλλον και τη φύση, τη σχέση με τον άνθρωπο.
Η διατήρηση των εναπομεινάντων παλιών σπιτιών και κτισμάτων, εντάσσονται στο πλαίσιο μιας συνολικότερης διατήρησης της λαϊκής αρχιτεκτονικής του οικισμού, ως πολιτιστικού αγαθού, ο προσδιορισμός, η καταγραφή, η αξιολόγηση, η ανάδειξη και αξιοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της τοπικής αρχιτεκτονικής - της μορφολογίας των κτισμάτων, του τρόπου και των υλικών οικοδόμησης τους και της χρήσης τους, αποτελεί αντικείμενο μελέτης.
Η Ελληνική πολιτεία δια του προαναφερθέντος πρώην Δημάρχου ενέταξε τον οικισμό σ'ένα νομοθετικό πλαίσιο χαρακτηρίζοντας τον ως ''ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΟΙΚΙΣΜΟ ΑΝΩ ΓΑΡΕΦΕΙΟΥ''.
Σίγουρα ο χαρακτηρισμός αυτός έχει περιορισμούς από κάποιες δράσεις ίσως και παρεμβάσεις, τον τρόπο δόμησης καθώς και των νέων κτισμάτων, της επισκευής των παλιών και τις προσθήκες για τον τόπο και κάποιων νέων στοιχείων σε αυτά. Οι παραπάνω περιορισμοί σαφώς δεν τηρήθηκαν, μιας και κτίστηκαν καινούρια σύγχρονα σπίτια.
Η Ελληνική πολιτεία καλείται να στηρίξει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, ενεργοποιώντας τους δικούς της θεσμούς αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Φωτογραφικό υλικό από την ΣΕΛΙΔΑ μας στο facebook: Παραδοσιακός Οικισμός Γαρεφείου Πέλλας.
https://www.facebook.com/paradosiakos.garefeiou?ref=ts&fref=ts
Έρευνα - μελέτη - σύνταξη κειμένου
Στρέπκος Ν. Γεώργιος (εκπαιδευτικός)
Στρέπκος Ν. Γεώργιος (εκπαιδευτικός)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου