Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ.
Συνέντευξη από έναν ηλικιωμένο του χωριού την
Χρονολογική περίοδο 1989 - 1990 από τους μαθητές της Τρίτης τάξης του Δημοτικού Σχολείου του
Γαρεφείου Τάσου Μάρκου και
Σοφίας
Κόιου.
ΕΡΩΤΗΣΗ : Πώς ήταν το χωριό
πριν φτιαχτεί η εκκλησία;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Το χωριό πριν πάρα πολλά χρόνια ήταν επτά (7) σπίτια και όλοι μαζί οι άνθρωποι εφτά (7) οικογένειες. Στο χωριό οι άνθρωποι δεν είχαν εκκλησία, αλλά πίστευαν πολύ στο Χριστό.
ΕΡΩΤΗΣΗ : Από ποιόν πήγαν να
ζητήσουν βοήθεια για το χτίσιμο της εκκλησίας οι κάτοικοι του χωριού και τι
τους συμβούλεψε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Οι κάτοικοι πήγαν να ζητήσουν βοήθεια απο τον Τούρκο Σουλε'ι'μάν Μπέη που αυτός ήθελε να τους βοηθήσει και τους συμβούλεψε να φτιάξουν την εκκλησία, αλλά να τη χτίσουν βράδυ και οι πόρτες να είναι χαμηλές και αν πήγαινε ο αρχηγός των Τούρκων και ρωτούσε τι φτιάχνουν να απαντήσουν ότι φτιάχνουν στάβλο.
ΕΡΩΤΗΣΗ : Γιατί οι πόρτες της
εκκλησίας έπρεπε να είναι χαμηλές;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Γιατί εκείνη την εποχή δεν ήθελαν οι Τούρκοι να φτιάχνουν οι Έλληνες εκκλησίες και όπου άκουγαν ότι φτιάχνουν εκκλησία έμπαιναν με τα άλογα και τα κατέστρεφαν όλα γι' αυτό και στις παλιές εκκλησίες οι πόρτες είναι χαμηλές.
ΕΡΩΤΗΣΗ : Πως αγοράστηκαν οι Εικόνες;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Οι Εικόνες αγοράστηκαν από τους κατοίκους του χωριού. Κάθε κάτοικος είχε το όνομα κάποιου Αγίου και έτσι αγόραζε την Εικόνα του Αγίου που είχε το όνομα του.
ΕΡΩΤΗΣΗ : Από που πήρε το
όνομα η εκκλησία;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Σύμφωνα με την παράδοση του Χωριού, που λέει ότι κάποιος γέρος ονειρεύτηκε την Παναγιά να του λέει ότι τα χρήματα για την εκκλησία βρίσκονται σ'ένα πήλινο δοχείο που είναι κρυμμένο στο βουνό. Η Παναγία βοήθησε πολύ το χωριό στα χρόνια του πολέμου και γι'αυτό η εκκλησία ονομάστηκε << Η Κοίμηση της Θεοτόκου >>, όπου ολοκληρώθηκε το 1811.
ΕΡΩΤΗΣΗ : Πως η εκκλησία
έγινε σχολείο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Αργότερα δίπλα από την εκκλησία έγινε μια μικρή προέκταση όπου την ονόμασαν σχολείο. Παπάς και Δάσκαλος ερχόταν από τους Προμάχους, γειτονικό χωριό που μπορούμε να πούμε ότι τα δυο αυτά χωριά είχαν και έχουν πολύ καλές σχέσεις. Αργότερα Παπάς και Δάσκαλος έγινε κάποιος κάτοικος του χωριού, ο Μιλτιάδης Χρήστος του Κωνσταντίνου. Όταν αυτός πέθανε, και αυτό έγινε μετά από πολλά χρόνια, οι κάτοικοι τον έκαναν άγαλμα και το άγαλμα αυτό βρίσκεται στην πλατεία του
χωριού μας.
ΕΡΩΤΗΣΗ : Λειτουργεί ακόμη
αυτή η εκκλησία;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Λειτουργεί κάπου - κάπου, όχι όμως συχνά γιατί στο μεταξύ έχει χτιστεί και άλλη εκκλησία στο χωριό, γιατί αυξήθηκαν οι κάτοικοι του χωριού και δε χωρούσαν στην παλιά εκκλησία. Όμως λειτουργεί κάθε 15 Αυγούστου, Πάσχα και Χριστούγεννα.
ΕΡΩΤΗΣΗ : Τι εντυπώσεις μας
αφήνει η εκκλησία αυτή;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Μας προκαλεί διάφορα συναισθήματα, όπως υπερηφάνεια για τους προγόνους μας, που μέσα από τόσα εμπόδια μπορούσαν να κρατούν την πίστη και τη θρησκεία πάνω απ'όλα. Επίσης το θαυμασμό για την ανδρεία τους και για τις αξίες τους, όπως αυτά που έπρεπε να διατηρήσουν και να μεταδώσουν στα παιδιά και στα εγγόνια τους.
έρευνα – εργασία: Τάσος Μάρκου, Σοφία Κόιου.
ΠΗΓΗ:https://www.facebook.com/paradosiakos.garefeiou?ref=ts&fref=ts
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου