Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ! Φορέστε όλοι τις ''Μαρτίνκες''!


Από τη 1η ως τις 31 του Μάρτη, συνηθίζεται να φοριέται στον καρπό του χεριού ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον ''Μάρτη'' ή ''Μαρτιά'' ή ''Μαρτίνκα''. 

Ανθισμένη Βερικοκιά

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο ''Μάρτης'' φοριέται κυρίως από τα παιδιά για να προστατεύει τα πρόσωπα τους από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν.

Ανθισμένη Μηλιά

Ο ''Μάρτης'' φτιάχνεται την τελευταία μέρα του Φεβρουαρίου και φοριέται είτε σαν δαχτυλίδι στα δάχτυλα, είτε στον καρπό του χεριού σαν βραχιόλι. Καμιά φορά φοριέται ακόμα και στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, ώστε να μην σκοντάφτει ο κάτοχος του.

Ζουμπούλια

''Μάρτη'' δεν φορούσαν μόνο οι άνθρωποι. Σε κάποιες περιοχές της χώρας κρεμούσαν την κλωστή όλη τη νύχτα στα κλαδιά μιας τριανταφυλλιάς για να χαρίσουν ανθοφορία, ενώ σε άλλες περιοχές την έβαζαν γύρω από τις στάμνες για να προστατέψουν το νερό από τον ήλιο και να το διατηρήσουν κρύο.

''Σπάρτο'' στην περιοχή της ''Μπά'ι'ντας'' στο Άνω Γαρέφι

Σε άλλες περιοχές το φορούσαν μέχρι να φανούν τα πρώτα χελιδόνια, οπότε και το άφηναν πάνω σε τριανταφυλλιές, ώστε να το πάρουν τα πουλιά για να χτίσουν τη φωλιά τους. Αλλού πάλι το φορούν ως την Ανάσταση, οπότε και το δένουν στις λαμπάδες της Λαμπρής για να καεί μαζί του.


Ο ''Μάρτης'' ή ''Μαρτιά'' ή ''Μαρτίνκα'' είναι ένα παμπάλαιο έθιμο εξαπλωμένο σε όλα τα Βαλκάνια, λόγω της υιοθέτησής του από τους Βυζαντινούς, οι οποίοι και το διατήρησαν. 

Ανθισμένες κερασιές λίγο έξω από το Γαρέφι

Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, επειδή οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων συνήθιζαν να δένουν μια κλωστή, την ''Κρόκη'', στο δεξί τους χέρι και το αριστερό΄τους πόδι.






Καλό μήνα και καλή Άνοιξη σε όλους!


ΠΗΓΗ (κείμενο): http://ethnologic.blogspot.gr/search?updated-max=2014-03-05T13:45:00%2B02:00&max-results=7

ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ: https://www.facebook.com/paradosiakos.garefeiou?ref=hl


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου