Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Ο Παραδοσιακός Πιπερώνας ή αλλιώς ''όνταρ'' στο Γαρέφι Πέλλας


Ο πιπερώνας ή ''όνταρ'' στο τοπικό γλωσσικό ιδίωμα (εντόπικα: http://akritas-history-of-makedonia.blogspot.gr/2010/08/blog-post_24.html), είναι ο χώρος όπου πραγματοποιείται με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο η ξήρανση της μικρόκαρπης Καρατζοβίτικης πιπεριάς. 

Είναι μια ξύλινη κατασκευή όπου τοποθετούνται οι πιπεριές, ενώ κάτω στο έδαφος υπάρχουν φωτιές που με την θερμοκρασία και τον καπνό ξεραίνουν το πιπέρι δίνοντας του ιδιαίτερη γεύση.Το προϊόν αυτό, νωπό ή μεταποιημένο διαθέτει εξαιρετική γεύση, πλούσιο σε βιταμίνες και ποιοτικά χαρακτηριστικά, χρήζει προστασίας και ανάδειξης. 

Καλλιεργείται και εντοπίζεται στα χωριά της περιοχής της Αλμωπίας, κυρίως όμως στο Γαρέφι που πρωταγωνιστεί εδώ και 100 χρόνια στην καλλιέργεια του μικρόσωμου τύπου πιπεριάς (πιπεριά Καρατζοβίτικη), η οποία προορίζεται τόσο για το καθημερινό τραπέζι, όσο και για την παραγωγή του γλυκού καπνιστού πιπεριού. 

Η φύτευση της πιπεριάς ξεκινά την πρώτη μέρα του Καλοκαιριού (1 Ιουνίου) και η συλλογή της στις 1 Αυγούστου. Ωστόσο, η κόκκινη πιπεριά, που δίνει το κόκκινο πιπέρι περιμένει ανυπόμονα τη συλλογή της στις 20 Αυγούστου περίπου, για να ξεκινήσει τη μαγική διαδρομή που περνά από το κάπνισμα (ξηραντήριο), το άλεσμα σε μύλο και το σακί. Έξι κιλά νωπής πιπεριάς, δίνουν 1 κιλό κόκκινο πιπέρι. Από τις καυτερές πιπεριές παράγεται αντίστοιχα το μπούκοβο.

Στην περιοχή της Αριδαίας υπήρχαν παλαιότερα εργοστάσια παραγωγής κόκκινου πιπεριού. Για πολλά χρόνια η μεταποιητική διαδικασία ενίσχυε σημαντικά το εισόδημα παραγωγών, εργατών και ιδιοκτητών εργοστασίων. 

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 τα εργοστάσια έπαψαν να λειτουργούν εξαιτίας του έντονου ανταγωνισμού και της στροφής των παραγωγών σε νέες καλλιέργειες. Ο καπνός είχε ήδη παραγκωνίσει την πιπεριά, ενώ οι δενδροκαλλιέργειες κέρδιζαν διαρκώς έδαφος. Ωστόσο, το κόκκινο πιπέρι, έστω και σε μικρές ποσότητες διεκδικούσε πάντα μερίδιο στο τραπέζι της Αλμωπίας.


                                                         Η κυρία Γεωργία φροντίζει τον Πιπερώνα 














                      Μεταφορά κόκκινου καπνιστού Καρατζοβίτικου πιπεριού στο παζάρι της Αριδαίας Πέλλας
                                                 (στη φώτο ο κύριος Τουρλάκης Δημήτριος ''Παρίδης'')



ΠΗΓΗ:https://www.facebook.com/paradosiakos.garefeiou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου