Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017

Η Μακεδονική παράδοση και το χρέος μας!

Τα κατά τόπους γλωσσικά ιδιώματα σε διάφορες περιοχές της Μακεδονίας είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός.
Δυστυχώς ''κάποιοι'' τα χρησιμοποιούν για να ικανοποιήσουν τις πολιτικές τους ορέξεις, λέγοντας στους ντόπιους: ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗ ''ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ'' και στη δήθεν ντόπια γλώσσα περνάνε ξενόφερτα, σκυλάδικα, που ακούγονται στα πανηγύρια της γείτονος...

Για τα τραγούδια με προπαγανδιστικό στίχο όπως το ''biser balkanski'' (μαργαριτάρι Βαλκανίων), ''μπεγκά'ι'τι γκ'ρτσι'' (φύγετε Έλληνες), ''μίρκα γκίνοβα'' κτλ, πρέπει να κάνουμε ξεχωριστή συζήτηση.
Η σημερινή γενιά των 20χρονων που μεγάλωσαν με αυτά τα τραγούδια τα θεωρεί δική τους παράδοση (ΔΥΣΤΥΧΩΣ). Δε θα ξεχάσω σε μια εκδήλωση που τραγουδούσαν το ''rum dum dum'', tri kila banani (τρία κιλά μπανάνες...?!?!?) και ''ubava kalina'', ρώτησα μια νεαρή που τα χόρευε αν αποτελούν την τοπική παράδοση του χωριού της και απάντησε με σιγουριά ΝΑΙ. Άραγε ΠΟΙΟΙ είναι οι συνθέτες αυτών των τραγουδιών και ΠΟΤΕ γράφτηκαν και από πότε τραγουδιούνται στη Μακεδονία; Άραγε τα τραγουδούσαν πριν από 40-50 χρόνια;
Δυστυχώς οι συνθέτες είναι από τη γειτονική χώρα και είναι τραγούδια που έχουν διάρκεια ζωής μόλις 20-25 χρόνια... "Παραδοσιακές" ορχήστρες προχωρούν σε δισκογραφία μουσικών και τραγουδιών που δανείζονται από τους βόρειους γείτονες χαρακτηρίζοντάς τα ως "μακεδονική" παράδοση.
Εδώ τίθεται το ερώτημα: ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ; Θα πω ότι πρωτίστως, πρέπει να αγαπήσουμε τον τόπο μας. Να γίνει επιστημονική μελέτη των υπαρχουσών καταγραφών και όπου δεν υπάρχουν να προχωρήσουμε σε επιτόπια έρευνα και καταγραφή. Σε αυτό πρέπει να βοηθήσουν ΟΛΟΙ ... Χοροδιδάσκαλοι, ερευνητές, ορχήστρες και πολιτιστικοί σύλλογοι. Το πανεπιστήμιο Μακεδονίας είναι στρατηγικός εταίρος σε αυτό το έργο. Θα ακολουθήσουν συνεργασίες και με άλλους επιστημονικούς φορείς.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων έχει αναλάβει το ρόλο του συντονιστή. Είναι μια προσπάθεια στην οποία οφείλουμε να συμπαρασταθούμε κι ο καθένας να βάλει το λιθαράκι του. Στόχος είναι η διαφύλαξη της παράδοσής μας. Αυτό ΜΠΟΡΟΥΜΕ να το κάνουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!
Το κείμενο είναι αναδημοσίευση, προέρχεται από την ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΕΛΙΔΑ της ΠΟΠΣΜ https://www.facebook.com/omospondiamakedonon/?fref=ts και υπογράφει ο κος Τάτσιος Γεώργιος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου