Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Μακεδονική Παράδοση: Τσία βα Νιβέστα (τίνος είναι η νύφη) - Αλμωπία Πέλλας


Εντόπιος επιτραπέζιος Μακεδονικός σκοπός, από την περιοχή της Αλμωπίας, που παίζεται κατά την εμφάνιση της νύφης, εν αναμονή του γαμπρού, στο μπαλκόνι του σπιτιού της (στην ''πουλάτα''). Περιλαμβάνεται στον δίσκο: ''Τραγούδια δίχως λόγια - Μακεδονικοί χοροί και τραγούδια από την Έδεσσα και την Αλμωπία''. Μία σπάνιας ομορφιάς μελωδία και συνάμα συγκινητικής τελετουργίας αποχώρησης της νύφης από το πατρικό της.

Κατά τη διάρκεια του δρώμενου, που αποτελεί τη συγκινητικότερη στιγμή όλου του γάμου, εμφανίζεται η νύφη στη σκάλα, συνοδευόμενη από τις "πουσέστριμες" και υπό τον ήχο μιας μακρόσυρτης εκπληκτικής μελωδίας των χάλκινων, κάνει τρεις φορές τον σταυρό της με αργές κινήσεις, αποχαιρετώντας έτσι το πατρικό της σπίτι.



Κάτω στην αυλή οι καλεσμένοι των δυο συμπεθεριών επευφημούν με δυνατές κραυγές και πυροβολισμούς στον αέρα, κάνοντας και τους πιο ψυχρούς να ραγίσουν από τη συγκίνηση του αποχωρισμού.
Στη συνέχεια τοποθετείται ένα ψωμί στο κεφάλι της νύφης, η οποία θα πρέπει να το κόψει στα δύο με τα χέρια της προσέχοντας το μεγαλύτερο κομμάτι να πάει στο νέο της σπιτικό, ενώ το μικρότερο θα παραμείνει στο πατρικό.

Κατόπιν, εν μέσω χειροκροτημάτων, ο πατέρας της, την συνοδεύει στην αυλή, όπου και θα γίνει ο αποχαιρετιστήριος χορός από όλο το σόι της και στη συνέχεια η πομπή θα πάρει τον δρόμο προς την εκκλησία για να γίνει η στέψη και να ακολουθήσουν τα υπόλοιπα πλούσια έθιμα που ευτυχώς αναβιώνουν μέχρι και τις μέρες μας, επιβεβαιώνοντας τους άρρηκτους δεσμούς της Εντόπιας οικογένειας με την παράδοση και τα έθιμα του τόπου μας.







Ο Γιώργος Ουρούμης, εκφραστής της μεικτής μουσικής μας παράδοσης, γεννήθηκε στον Εξαπλάτανο Αλμωπίας το 1933. Πατέρας του ήταν ο Δημήτρης Ουρούμης, ντόπιος 'Ελληνας, καταπληκτικός μουσικός κι αυτός, που έπαιζε βιολί και κλαρίνο. 

Ανοιχτός στην προσφυγιά και την κουλτούρα της, ο πατέρας Ουρούμης έστησε την πρώτη του κομπανία με πρόσφυγες. Μέσα σ’ αυτόν έγινε το πάντρεμα της ντόπιας μουσικής παράδοσης μ’ αυτήν της Ελλάδας της Ανατολής και το θαυμάσιο αποτέλεσμα βρήκε την έκφραση και την τελείωσή του στον άξιο γιο, τον Γιώργο.

Από πανηγύρι σε πανηγύρι και από γάμο σε γάμο σε όλο το νομό Πέλλας ο Γιώργος Ουρούμης αποκάλυψε γρήγορα το φυσικό του χάρισμα και καταξιώθηκε ως δεξιοτέχνης του κλαρίνου μ’ ένα απέραντο ρεπερτόριο μελωδιών από τη Μακεδονία, τη Θράκη, τον Πόντο, τη Σμύρνη, την Πελοπόννησο. Μεγάλα ονόματα στο χώρο του κλαρίνου όπως ο Γιάννης Βασιλόπουλος, ο Βασίλης Σαλέας κι ο Βασίλης Σούκας αναγνώρισαν την αξία του και επιδίωξαν τη συνεργασία του...

Από τη συλλογή ''ΤΑ ΚΑΡΑΤΖΟΒΙΤΙΚΑ''.

Ορχήστρα Γιώργη Ουρούμη:
Γιώργης Ουρούμης - Κλαρίνο
Χρήστος Ουρούμης - Τρομπόνι,Ακορντεόν
Σταύρος Ουρούμης - Κορνέτα
Δημήτρης Ουρούμης - Ακορντεόν
Γιάννης Ουρούμης - Κάσα
Χρήστος Ζορμπάς - Ταμπούρο
Γιάννης Βέσκος - Κορνέτα

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από:
http://promahi-nea.blogspot.gr/2011/12/blog-post_713.html
https://www.facebook.com/MakedonikeParadoseMacedonianTraditions/?fref=ts

Η Μακεδονία ΕΙΝΑΙ Ελλάδα...ΔΥΟ φορές!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου