Γερο-Καρατάσιος – Αγγελής Γάτσος – Τσιάμης Καρατάσιος
Ο Κωνσταντίνος Μπίνος (1785-1861), υπήρξε μεγάλος οπλαρχηγός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Καταγόταν από τη μεγάλη οικογένεια των Μπιναίων της Αλμωπίας και γεννήθηκε το 1785 στην Αλμωπία ή στον Κορινό Πιερίας, όπου μετακόμισε η οικογένεια του, για λόγους ασφαλείας. Πέρασε τα πρώτα του χρόνια στον Κορινό.
Στη συνέχεια έδρασε μαζί με τον Αναστάσιο Καρατάσο στις κλέφτικες ομάδες του Βερμίου και των Πιερίων. Το 1822 συμμετείχε στις επιχειρήσεις της Νάουσας και μετά την καταστροφή της από τους Οθωμανούς μετέβη στη Σκόπελο.
Έδρασε καθόλη τη διάρκεια του αγώνα μαζί με τους Αν. Καρατάσο, Αγγελή Γάτσο, Μήτρο Λιακόπουλο, Γεώργιο Βελέντζα και Αποστολάρα Βασιλείου σε επιχειρήσεις στην Πελοπόννησο, την Εύβοια, το Τρίκερι και αλλού.
Το 1829 συμμετείχε στην προσπάθεια αναζωπύρωσης της επανάστασης στην Κεντρική Μακεδονία που οδήγησε σε αποτυχία και αναγκάστηκε να διαφύγει μαζί με την οικογένεια του στη Σκόπελο. Η οικογένεια του ήταν 12μελής. Είχε 8 γιους και 2 κόρες.
Μετά την ίδρυση του Ελληνικού κράτους εγκαταστάθηκε στον οικισμό των προσφύγων Μακεδόνων, στη Νέα Πέλλα Αταλάντης (το 1835), όπου και πέθανε το 1861. Τιμήθηκε για την προσφορά του στον αγώνα με το βαθμό του στρατηγού. Από τους γιους του μας είναι γνωστός μόνο ο Γρηγόριος, ο οποίος διέμενε στην Αταλάντη.
Η Νέα Πέλλα Αταλάντης Φθιώτιδας αποτέλεσε, στις αρχές της δεκαετίας του 1830, τη νέα πατρίδα για πολλούς πρόσφυγες του 1821 από τη Χαλκιδική και τη Μακεδονία. Εγκαταλείποντας τη Σκιάθο και τη Σκόπελο όπου είχαν καταφύγει αρχικά, δέχτηκαν να μετοικήσουν μόνιμα στη συγκεκριμένη περιοχή.
Οι παρακάτω πίνακες προέρχονται από τα ΓΑΚ και περιλαμβάνουν τη διανομή εθνικών γαιών στους Μακεδόνες. Τα ονόματα που καταγράφονται αντιπροσωπεύουν άτομα και οικογένειες από όλη τη Μακεδονία, Νάουσα, Βέροια, Κοζάνη, Γρεβενά, Μελένικο, Μπίτολα (Μοναστήρι), Έδεσσα (Βοδενά), Ραψάνη, Σιάτιστα, Θεσσαλονίκη, Όλυμπος και κυρίως από τη Χαλκιδική, Δουμπιά, Βάβδο, Πολύγυρο, Μεταγγίτσι, Αρναία, Μεγάλη Παναγία, Άθυτο, Βάλτα, Συκιά, Παρθενώνα, Ριζά, Λιβάδι, Περιστερά, Άγιο Μάμα, Πορταριά, Επανομή, Βασιλικά.
Όλοι οι παραπάνω αγωνίστηκαν το 1821, τόσο στη Χαλκιδική, όσο και στη νότια Ελλάδα ο καθένας έχει τη δική του ιστορία, κατά πολύ γνωστή στους ερευνητές της συγκεκριμένης περιόδου.
Δείτε περισσότερα ΕΔΩ: http://macedonia-documents-and-proofs.blogspot.gr/2009/09/1845.html
Οι σφραγίδες των Μακεδόνων Οπλαρχηγών:
Αναστάσιος Καρατάσος 1764-1830
Κωνσταντίνος Μπίνος από Αλμωπία
Αποστολάρας Βασιλείου από Γομάτι Χαλκιδικής 1800 - 1833
Μήτρος Λιακόπουλος Μηλιά Ολύμπου
Αγγελής Γάτσος από Σαρακηνούς Αλμωπίας 1771 - 1839
Πηγή: Η φωνή των γηγενών Μακεδόνων. entopios.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου