Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2015

Εντόπιος Μακεδονικός Παραδοσιακός Γάμος

                                                              «Στον πηγαιμό για τη...νύφη».

Ο Ελληνικός Παραδοσιακός γάμος αποτελεί μία από τις πιο δυνατές μορφές έκφρασης των εθίμων της Πατρίδας μας. Έθιμα μοναδικά και ιδιαίτερα που μεταβιβάζονται με σεβασμό από γενιά σε γενιά. Ένα σύνολο τελετουργικών πράξεων που, ως δρώμενα, έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα, συνοδεύονται δε, πάντα από μουσική και χορό και θυμίζουν στην εφαρμογή τους τη δομή ενός αρχαίου δράματος. Μέσα από τις διαδικασίες της τέλεσης ενός γάμου επιβίωσαν ως τις μέρες μας μελωδίες, βήματα, στίχοι τραγουδιών, συμβολισμοί, φορεσιές, κοσμήματα, ήθη και έθιμα.

Ο θεσμός του παραδοσιακού θρησκευτικού γάμου επιβιώνει μέχρι σήμερα δυναμικά στα εντόπια χωριά του Δήμου Αλμωπίας (Γαρέφι-Πρόμαχοι), προσφέροντας στιγμές συγκίνησης που δημιουργούν αναμνήσεις για μια ζωή.

Την ημέρα του γάμου (Κυριακή), μια χαρμόσυνη πομπή ξεκινάει από το σπίτι του γαμπρού συνοδεία συγγενών και φίλων. Όλοι μαζί, κάτω από τους ήχους των χάλκινων πνευστών (πατινάδα), αυθεντικής Μακεδονικής μουσικής, διασχίζουν τα σοκάκια του χωριού (Πρόμαχοι) εν πομπή, περνώντας από το πατρικό σπίτι της νύφης από όπου κι ο γαμπρός παραλαμβάνει τη νύφη, ακολουθώντας ως μελλόνυμφοι πια, τον δρόμο για την εκκλησία.

Αυτή την Κυριακή (20-09-2015), δύο νέα παιδιά με καταγωγή τα χωριά, Γαρέφι (γαμπρός) και Πρόμαχοι (νύφη) του Δήμου Αλμωπίας, ένωσαν τη ζωή τους στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου & Ευαγγελιστού Ματθαίου, στο Παραδοσιακό Άνω Γαρέφι Πέλλας.
Σας ευχόμαστε ΝΑ ΖΗΣΕΤΕ και καλούς απογόνους!

Πηγή κειμένου: http://www.paradosiakosgamos.com/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου