Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Γαρέφι από τα παλιά! (μέρος 2ο)

1975: Εντόπια από το Γαρέφι Πέλλας υφαίνει στον αργαλειό, στην ''πουλάτα'' παλιού παραδοσιακού Μακεδονικού σπιτιού!

Η δεύτερη σειρά από μια συλλογή με φωτογραφίες που απεικονίζουν στιγμές από την καθημερινή ζωή των Γαρεφιωτών κατοίκων που έλαβαν χώρα τα παλαιότερα χρόνια μέσα από διάφορα γεγονότα. 

Μια ανεκτίμητη συναισθηματική συλλογή με σκοπό αρχικά την διάσωση προκειμένου να καταγραφούν ηλεκτρονικά αλλά και μια ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα το χωριό μας, την ιστορία (νεότεροι) και την παράδοση μας μέσα από ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.

Καλούμε όλους τους κατοίκους και φίλους του χωριού που έχουν στη κατοχή τους παλιές φωτογραφίες να βοηθήσουν με την παραχώρηση τους για λίγο ώστε να τις φωτογραφήσουμε και στη συνέχεια φυσικά θα επιστρέφονται αμέσως στους κατόχους.

Ας αφήσουμε τις εικόνες να μιλήσουν...

Δεκαετία 1980: Αρμαθιάζοντας το καπνό στο ''τρεμ'' (υπόστεγο) παλιού παραδοσιακού Μακεδονικού σπιτιού. Παρ' όλη την κούραση και την ταλαιπωρία της δουλειάς εκείνης της εποχής, η χαρά και η ευχαρίστηση είναι αποτυπωμένη στα πρόσωπα όλων. Τι όμορφα και ξένοιαστα χρόνια!

Έτος 1970: Η μπάμπου Πετρούλα με τα εγγόνια της στο Άνω Γαρέφι και την βρύση του ''Σόπαρ''. Σύμφωνα με μαρτυρίες των γεροντότερων, η λεκάνη αυτής της βρύσης χρησίμευε και ως κολυμβήθρα κατά την τουρκοκρατία  όπου βαφτίζονταν οι χριστιανοί.

Παιδιά του Γαρεφείου σε εθνική εορτή γύρω στο 1960. Πίσω στο βάθος διακρίνεται το καμπαναριό του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου (1811 !!) και το μνημείο του Ηρώου!

Τέλη δεκαετίας 1960.
Μακεδόνισσες από το Γαρέφι με την παραδοσιακή ενδυμασία, παρελαύνουν στην Αριδαία Πέλλας για την απελευθέρωση της πόλης (4 Νοεμβρίου).

Δεκαετία 1960:
Ο Μπίνος Τρα'ι'ανός του Δημητρίου καθ' οδόν για την γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής, στο ομώνυμο εκκλησάκι στο βουνό του Γαρεφείου, συνοδεία μουσικής μπάντας της περιοχής.

Το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής στο βουνό του Γαρεφείου. Ανεγέρθη από τον Μπίνο Τρα'ι'ανό του Δημητρίου και τα εγκαίνια τελέσθησαν από τον Μακεδονομάχο Ιερέα Παπαχρήστο Μιλτιάδη του Κων., την 11η Μαΐου του 1956! 

Ο αείμνηστος Μπίνος Τρα'ι'ανός του Δημητρίου. Καθιερωτής της εορτής της Ζωοδόχου Πηγής στο ομώνυμο εκκλησάκι στο βουνό του Γαρεφείου (Παρασκευή της Διακαινησίμου εβδομάδας).

Ο Μακεδονομάχος Ιερέας Παπαχρήστος Μιλτιάδης του Κωνσταντίνου (1883-1966).

1960: Η πλατεία του Κάτω Γαρεφείου όπου οι νέοι και οι νέες την ανεβοκατέβαιναν κάνοντας τη γνωστή "βόλτα", όπου και πλέκονταν τα ειδύλλια.

Μακεδόνισσες από το Γαρέφι στα Ανθεστήρια Έδεσσας με την Παραδοσιακή ενδυμασία το 1960.

Το πρώτο μέρος του αφιερώματος ΕΔΩ:http://paradosiakos-garefeiou.blogspot.gr/2015/05/blog-post.html


...ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ !











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου