Κυριακή, 8 Μαρτίου 2015

ΚΑΠΝΙΣΤΗ Πάπρικα Αλμωπίας!


Πρόκειται για ελληνικό κόκκινο πιπέρι υψηλής αξίας με εξαγωγές κυρίως στα Βαλκάνια. Το πιπέρι ή καλύτερα η πάπρικα Αλμωπίας είναι γλυκό και αρωματικό μπαχαρικό καθώς περιέχει τον τριμμένο φλοιό της πιπεριάς. Όταν οι πιπεριές ωριμάσουν και κοκκινίσουν συλλέγονται και μπαίνουν στο ειδικό ξηραντήριο-καπνιστήριο για να αποξηρανθούν με το παραδοσιακό τρόπο της περιοχής (βλέπε εικόνα). 


Έπειτα θρυμματίζονται, έτσι ώστε να προκύψει το μπαχαρικό που αποκαλούμε κόκκινη γλυκιά καπνιστή πάπρικα. Η επαρχία Αλμωπίας  και ιδιαίτερα το το τοπικό διαμέρισμα Γαρεφείου για πάνω από 100 χρόνια πρωταγωνιστεί στην καλλιέργεια του μικρόσωμου τύπου πιπεριάς (πιπεριά Καρατζοβίτικη), η οποία προορίζεται τόσο για το καθημερινό τραπέζι, όσο και για την παραγωγή της πάπρικας. Η φύτευση της πιπεριάς ξεκινά την πρώτη ημέρα του καλοκαιριού (1 Ιουνίου) και η συλλογή της την 1η Αυγούστου. Ωστόσο, η κόκκινη πιπεριά, που δίνει την πάπρικα,  περιμένει ανυπόμονα την συλλογή της στις 20 Αυγούστου περίπου, για να ξεκινήσει τη μαγική διαδρομή που περνά από το κάπνισμα στο ξηραντήριο, το άλεσμα σε μύλο και φτάνει τελικά στη συσκευασία. 


Για να έχουμε 1 κιλό πάπρικα χρειάζονται 7 κιλά νωπής πιπεριάς.


Μαγειρική: Η πάπρικα χρησιμοποιείται σε πάρα πολλά φαγητά και με πολλούς τρόπους μαγειρέματος. Δίνει υπέροχη γεύση ως μαρινάδα σε κρεατικά και πουλερικά. Χρησιμοποιείται πολύ συχνά για να δώσει χρώμα στα φαγητά κατσαρόλας, όπως την φασολάδα, τις φακές και πολλά άλλα.

Μπούκοβο

Η πράσινη καρατζοβίτικη πιπεριά  είναι  ένα  λαχανικό εξαιρετικής γεύσης και διαθέτει  πολλά  ωφέλιμα  στοιχεία  για  τον οργανισμό μας. Επίσης στην συγκεκριμένη της μορφή ευδοκιμεί μόνο σε πολύ λίγα  χωριά  της Αλμωπίας, με πρώτο σε παραγωγή το χωριό Γαρέφι, οι κάτοικοι του οποίου προς τιμήν της, τον Οκτώβριο κάθε έτους έχουν καθιερώσει την Γιορτή της Καρατζοβίτικης Πιπεριάς, όπου ετοιμάζονται διάφορα  εδέσματα  με βασικό συστατικό  την πιπεριά και τα παράγωγά της. Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι η συγκεκριμένη πιπεριά δίνει εξαιρετικής ποιότητας τουρσιά.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα αυτού του πεντανόστιμου μπαχαρικού είναι τόσο το συγκεκριμένο είδος πιπεριάς από το οποίο παράγεται και που ευδοκιμεί μόνο σε ορισμένα χωριά της Αλμωπίας, όσο και η διαδικασία καπνίσματος, η οποία δίνει μεγάλη διάρκεια ζωής στο μπαχαρικό έως και 5 χρόνια. Η ακριτική Αλμωπία, στο βόρειο τμήμα της Ελλάδος, είναι ένα πολύχρωμο μωσαϊκό, το οποίο συνθέτουν τα αγροτεμάχια του κάμπου και των ορεινών περιοχών. Οι αγροτικές εκτάσεις στο Δήμο καταλαμβάνουν αρκετές χιλιάδες στρέμματα. Το μικροκλίμα της Αλμωπίας, έτσι όπως διαμορφώνεται από το ορεινό τόξο, αλλά και τις υψομετρικές διαφορές, δίνει την βάση για την καλλιέργεια της επονομαζόμενης καρατζοβίτικης πιπεριάς. Η καλλιέργειά της  παρουσιάζει μια σταθερότητα ως προς τις μεθόδους και τις καλλιεργητικές τεχνικές, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής διατροφικής παράδοσης, γεμίζοντας καθημερινά το τραπέζι της Αλμωπίας. Ο μικρόσωμος τύπος πιπεριάς που καλλιεργείται στην περιοχή, εντοπίζεται σε πολλές τοπικές κοινότητες της Αλμωπίας. Το προϊόν αυτό νωπό ή μεταποιημένο διαθέτει εξαιρετική γεύση και ποιοτικά χαρακτηριστικά.


Ο τρόπος παραγωγής και η μειωμένη ποσότητα νερού που απαιτείται για την ανάπτυξη του φυτού (ιδιαίτερη καλλιεργητική τεχνική), σε συνδυασμό με την ανθεκτικότητα της συγκεκριμένης πιπεριάς σε ''εχθρούς'' και ασθένειες (μικρό κόστος παραγωγής) την καθιστούν ιδανική επιλογή στις κηπευτικές καλλιέργειες. Η βασικότερη χρήση της εν λόγω πιπεριάς είναι για την παρασκευή δυο τύπων κόκκινου πιπεριού, του χονδρόκοκκου και λεπτόκοκκου καπνιστού. Η καρατζοβίτικη πιπεριά επίσης, δίνει εξαιρετικής ποιότητας τουρσιά. Σήμερα υπάρχουν περίπου 100 παραγωγοί και η καλλιέργεια της καρατζοβίτικης πιπεριάς, για την παραγωγή του κόκκινου πιπεριού (μπαχαρικό), γίνεται διάσπαρτα σε αρκετά χωριά της Αλμωπίας.  

Μπορείτε να προβείτε σε παραγγελίες είτε τηλεφωνικά είτε στέλνοντας email, στοιχεία που θα βρείτε στον σύνδεσμο επικοινωνίας παρακάτω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου